Blog

Kiseli kupus – hrana i lek

kiseli kupus

Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo minerala

Kiseli kupus sadrži kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar. Takođe, sadrži manje količine natrijuma i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.

kiseli kupus

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša, odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla.

Iz tog razloga, kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može meriti s limunom i narandžom (u 100g kupusa ima 50 mg vitamina C).

Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg belančevine uopšte ne bi bile iskorišćene.

Takođe, dobar je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam i razmenu materija u mozgu.

kiseli kupus

Rasol

Ovo je lek za sve tegobe u vezi sa probavnim traktom i smanjenjem oteklina na zglobovima. Malo je poznato da sok od sirovog kupusa ne samo da je bogat vitaminom C, već je i lekoviti napitak širokog spektra.

Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežeg kupusa uspešno leči čir na želucu i upala debelog creva. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva.

Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, rasol je odličan napitak za osobe koje imaju manjak kalcijuma. Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Kiseli kupus – lekovita svojstva:

– Poboljšava raspoloženje
– Organizam čini otpornim na stres
– Aktivira razmenu materija u mozgu
– Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
– Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće
– Pomaže kod izgradnje kostiju
– Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi
– Jača imunitet i povećava snagu mišića
– Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Kiseljenje kupusa

Sastojci

– 30 kg kupusa
– 2 kg soli
– voda po potrebi

Priprema

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštećenih listova i oštrim nožem odstraniti koren. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

Dno bureta posuti solju i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti četvrtine kupusa ili po želji još manje delove. Može se i naribati, posoliti i staviti u plastične vrećice, koje se zatvore i izbuše na više mesta, te i njih staviti između glavica.

Na poređane glavice posuti preostalu so i naliti vodu da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav jer će se njegov volumen smanjiti pa će „potonuti“ pod pritiskom kamena koji se preko daščice ili plastičnog poklopca stavlja na vrh.